Lakeuden helmet -näyttely Vilho Lampi -museolla 8.6. alkaen

by Sanna Näätänen / 10 toukokuu 2017 / No Comments

Lakeuden helmet – Teoksia Limingan kunnan taidekokoelmasta
Vilho Lampi -museo 8.6. – 2.7.2017
Museo on avoinna ti-su klo 12-17
Liput 2 €, alle 12 v. maksutta.

Limingan kunta on kerännyt vuosikymmenten varrella varsin merkittävän taidekokoelman. Noin kahdensadan teoksen joukossa arvokkainta osaa edustaa itseoikeutetusti Pohjois-Suomen tunnetuin taiteilija Vilho Lampi.

1980-luvun nousukausi oli monessa Suomen kunnassa vilkkainta taidehankintojen aikaa. Niin myös Limingassa. Monen teososton takana on ollut kulttuuriin ja taiteisiin vahvasti panostanut pitäjäneuvos ja entinen kunnanjohtaja Hannes Kangas. Hyvään vauhtiin päästyään taidehankinnat loppuivat lähes kokonaan 1990-luvun lamaan. Liminka ei ole tässä poikkeus. Uusi nousu ja 2000-luku eivät ole tarjonneet kulttuurille lisäeuroja. Pikemminkin päinvastoin – taideostot ovat pysyneet minimaalisen pieninä. Iloisena poikkeuksena on muutama vuosi sitten Limingan uuteen kirjastoon hankittu näyttävä ja pidetty Kari Södön veistosteoskokonaisuus.

Limingan taidekoulu kytkeytyy vahvasti kunnan taidekokoelmaan. Kokoelmasta löytyy monia taidekoulun opettajia tai taidekoulun käyneitä, ja sittemmin menestyksekästä uraa luonutta taiteilijaa. Mukana ovat maalauksillaan muun muassa vastikään Suomen taideyhdistyksen palkitsema Sinikka Tuominen, arvostuksessaan huimasti noussut hyperrealisti Seppo Similä sekä paremmin ympäristötaiteilijana tunnettu, kansainvälistä huomiota saanut Anni Rapinoja.  Liminkalaisista maalareista mukana ovat taidekoulun ensimmäinen opettaja, liian vähälle huomiolle jäänyt Olli Pohjola, taidekoulun nykyinen opettaja, valtakunnallisesti tunnettu Hannu Lukin sekä Vilho Lammen perintöä taitavasti ylläpitävä Matti Lampi.

Lakeuden helmet -näyttelyn kuraattori, Oulun taidemuseon Janne Kauppinen haluaa tuoda esille kunnan taidekokoelman parhaimmistoa. Samalla esiin nousee se merkittävä kulttuurityö, mikä kokoelman eteen on tehty. ”Limingan käynyt taiteilija” on jo käsitteeksi muodostunut kunnioittava termi. Moni kuntalainen voi olla tietämätön tästä suuresta määrästä nimitaiteilijoita, ellei ole vieraillut taidekoulun kevätnäyttelyissä tai kunnan omistamissa kiinteistöissä, joiden seinille iso osa kokoelmaa on sijoitettu.
Kuvan teos: Seppo Similä: Pihlaja