ABRAHAM OJANPERÄ

Abraham Ojanperä oli huomattava laulupedagogi ja aikansa johtava suomalainen laulutaiteilija.

Vanhempien kuollessa oli Ojanperän Aappi vasta toisella ikävuodellaan, sillä hän oli syntynyt syyskuun 16 päivänä 1856. Hänen isovanhempansa ottivat pienen Aapin hoitoonsa. Kun Limingan ensimmäinen kansakoulu aloitti toimintansa vuonna 1871, Abraham Ojanperä aloitti myös koulunkäynnin lähes 15-vuotiaana. Hän oli koulussa etevä oppilas suorittaen koulun kurssin kolmessa vuodessa ja sai erittäin hyvän päästötodistuksen.

Rovasti Bergh sekä Limingan jo siihen aikaan valistuneet emännät ja isännät olivat huomioineet Ojanperän Aapin harvinaisen lahjakkuuden ja päättivät toimittaa hänet jatkamaan opintojaan. Pantiin keräyslistat liikkeelle ja kerääjien kukkaroihin kertyi 20-markkasia, mikä summa oli kunkin lahjoittajan määrä antaa, niin paljon, että Ojanperän Aappi voi turvallisin mielin lähteä Jyväskylän seminaariin opiskelemaan.

Ojanperän kotiseuturakkautta jo seminaariaikana kuvaa hänen lausuntonsa, kun hän hevos- ja kärrypelillä palasi kesälomalle Liminkaan ja ehti Linnukan mäelle:” Täällä Limingassa ovat kivetkin pehmeämpiä kuin muualla Suomessa.”

Ojanperä vuonna 1883

Opiskeltuaan neljä vuotta Jyväskylän seminaarissa Ojanperä lähti syksyllä 1878 Helsinkiin jatkamaan lauluopintoja.

Helsingissä Abraham Ojanperä opiskeli laulua, esiintyi ja toimi itsekin laulunopettajana. Syksyllä 1882 hän lähti jatkamaan opintojaan Dresdenin silloiseen kuninkaalliseen konservatorioon. Opiskeluaikanaan hän esiintyi erittäin menestyksellisesti Dresdenissä oopperoissa ja yksinlaulutehtävissä.

Laulunopettajansa Hildachin suosittamana Ojanperä olisi saanut kiinnityksen Kölnin oopperaan, mutta sinne hän ei kuitenkaan mennyt.

Helsinkiin oli perustettu vuonna 1882 Helsingin Musiikkiopisto (nyk. Sibelius Akatemia). Senaattori Yrjö-Sakari Yrjö-Koskinen houkutteli Ojanperän Helsingin Musiikkiopiston ensimmäiseksi laulunopettajaksi ja jättämään ulkomaalaisen, lupaavan oopperalaulajan uran. Kun hän aloitti opetustoimintansa Helsingin Musiikkiopistossa, hän oli vielä varsin nuori mies, 29 vuotta. Abraham Ojanperän opetustyö Helsingin Musiikkiopistossa kesti täsmälleen 30 vuotta, sillä hän erosi tästä ja muista Helsingissä olevista viroistaan marraskuun 15. päivänä 1915 vaikean sairautensa takia.

Hyvin huomattavia jokavuotisia musiikkitilaisuuksia olivat Helsingissä Abraham Ojanperän ja Oskar Merikannon, joka oli Johanneksen kirkon urkuri, yhteiset pääsiäiskonsertit Johanneksen kirkossa. Molemmat käyttivät näissä tilaisuuksissa avustajinaan oppilaitaan kasvattaen heitä esiintymisvarmuuteen.

Ojanperä Tannhauserin roolissa

Ojanperä Tannhäuserin roolissa

Täydentääkseen käsityksiään ja tietojaan laulunopetuksen kehityksestä Ojanperä teki lukuisia opintomatkoja ulkomaille, 1800-luvun lopulla Berliiniin, Pariisiin ja Lontooseen. Italiassa, jota hän erikoisesti rakasti, hän oleskeli v. 1895-96. Vielä 1905-06 Ojanperä tutustui perusteellisesti Brysselin, Pariisin ja Madridin musiikkielämään. Näihin matkoihin liittyivät myös konsertit Euroopan musiikin keskuksissa.

Abraham Ojanperä kuoli sydänhalvaukseen Limingassa helmikuun 26. 1916.

(Tiivistelmä pohjautuu Ilkka Niemelän kertomukseen. Teksti kokonaisuudessaan osoitteessa: http://www.kirjastovirma.net/liminka/ojanpera)

AAPPOLA

Aappola on rakennettu Ojanperän kotitilan maille. Laulajan Anna-sisar omisti tilan, joka myöhemmin joutui Ojanperälle. Ojanperä rakennutti talon päähän romanttisen nikkarityylisen huvilaosan vuosina 1908 – 1910. Laulajan kuoleman jälkeen hänen omaisuutensa muutettiin testamentin mukaan rahaksi ja perustettiin stipendirahasto. Ojanperän ystävät (mm. kirjailija Heikki Toppila, Katri Tuori, norjalainen oopperalaulaja Aurora Hanneborg) päättivät kuitenkin perustaa Ojanperän museon. Aurora Hanneborgin rahoituksella ja iltamien tuotolla Aappola ja esineistöä ostettiin takaisin. Museo avattiin loppiaisena vuonna 1917.